Chiar avem nevoie să bem doi litri de apă pe zi?
🔎🔎🔎🔎🔎🔎🔎🔎🔎🔎🔎🔎🔎🔎🔎

Sigur aţi văzut sau aţi auzit reclamele care ne recomandă să consumăm zilnic 2 litri de apă pentru a ne menţine hidrataţi. Recent, dr. Chris van Tulleken, de la University College London Hospital a decis să discute despre mitul celor 8 căni de apă pe zi şi să ne explice ce spun studiile.

🔍🔍🔍🔍🔍🔍🔍🔍🔍🔍🔍🔍🔍🔍🔍

Sigur aţi văzut sau aţi auzit reclamele care ne recomandă să consumăm zilnic 2 litri de apă pentru a ne menţine hidrataţi. Recent, dr. Chris van Tulleken, de la University College London Hospital a decis să discute despre mitul celor 8 căni de apă pe zi şi să ne explice ce spun studiile.

🔎🔎🔎🔎🔎🔎🔎🔎🔎🔎🔎🔎🔎🔎🔎 

La începutul acestui an, oamenii de ştiinţă din Australia au realizat un experiment extraordinar care nu a mai fost realizat până acum. Scopul studiului a fost de a descoperit ce se întâmplă cu performanţa după deshidratare. Prin urmare, specialiştii au pus un grup de ciclişti să exerseze până când aceştia au pierdut 3% din greutatea corpului prin transpiraţie. Apoi, performanţele acestora au fost estimate în trei cazuri distincte: când nu s-au hidratat cu nimic, când s-au hidratat suficient pentru a reveni la un nivel de deshidratare de 2% şi apoi când s-au rehidratat total. 
Până acum, studiul nu pare diferit de alte, dar totuşi, diferenţa dintre acesta şi altele a fost că de fata aceasta participanţii nu ştiau câtă apă au băut, pentru că fluidul le era administrat intarvenos. Acest lucru este esenţial deoarece noi toţi, dar mai ales atleţii, au o relaţie psihologică foarte puternică cu consumul de apă. 
În mod surprinzător, nu s-a constatat nicio diferenţă de performanţă între cei care au fost rehidrataţi complet şi cei care nu fuseseră rehidrataţi. Şi totuşi, poate că rezultatele nu ar trebui să fie chiar atât de surprinzătoare, din moment ce oamenii au evoluat realizând mişcare intensă în căldură, sub puternica lumină a soarelui. de aceea, noi suntem capabili să tolerăm pierderea apei din organism destul de bine, pe când chiar şi o suprahidratare relativ moderată ne poate crea probleme serioase de sănătate. 

🔍🔍🔍🔍🔍🔍🔍🔍🔍🔍🔍🔍🔍🔍🔍

Dar cum rămâne cu noi ceilalţi care nu practicăm ciclismul în deşertul din Australia de Vest?
Există o idee acceptată şi deja înrădăcinată în mentalul colectiv care spune că ar trebui să consumăm zilnic 8 căni de apă (2 litri) pe zi, pe lângă alte lichide sau mâncare. 
Este uşor de crezut că dacă lipsa apei este un lucru rău, atunci hidratarea este un lucru bun, mai ales dacă luăm în considerare faptul că un consum moderat de apă îmbunătăţeşte starea pielii, ne ajută să gândim limpede, reduce riscul de pietre la rinichi etc. 
Dar, pentru a analiza problema aşa cum se cuvine, dr. Chris van Tulleken ne-a adus în atenţie o analiză mai multe studii şi care era scris de un grup de cercetători şi medici din spitalele americane şi franceze, care susţineau afirmaţia potrivit căreia indivizii ar trebui să consume 2-3 litri de apă pe zi. 
Studiul indica faptul că oamenii care urinează mult auo rată mai mică de a dezvolta pietre la rinichi şi că un consum mai mare de apă ar putea reduce riscul de apariţie a infecţiilor tractului urinar (mai ales în cazul femeilor). Mai mult, cei care au publicat analiza au făcut referire şi la un studiu surprinzător care indica faptul că în mod paradoxal, un aport crescut de apă creşte riscul de cancer de vezică urinară. Dar doar apa de la robinet părea să fie o problemă, după spusele acestor cercetători. De ce oare, apa de la robinet? Pentru că o notă de subsol de la finalul articolului preciza că studiul fusese sponsorizat de un producător de apă minerală, ceea ce însemna că nu era vorba de ştiinţă, ci mai mult de marketing. 

✂️✂️✂️✂️✂️✂️✂️✂️✂️✂️✂️✂️✂️✂️✂️

Şi atunci care este adevărul legat de consumul de apă?

✂️✂️✂️✂️✂️✂️✂️✂️✂️✂️✂️✂️✂️✂️✂️

Oamenii din clima temperată, care nu fac activitate fizică susţinută au nevoie de 6-8 căni de apă pe zi, dar o parte din lichid poate fi obţinut din alimente, alcool, cafea etc. În plus, cafeaua şi berea nu ne deshidratează atât de mult încât să sesizăm asta. 
Nu există dovezi concrete care să indice că 8 pahare de apă pe zi, consumate în plus pe lângă restul băuturilor, v-ar face bine. În realitate, există riscul ca atât de multe lichide să vă facă rău. 
Însă, cel mai important lucru este acela că nu trebuie să ne facem probleme referitor la cât de multă apă bem, pentru că trupul ne va cere exact atât lichid cât avem nevoie. Dacă bem prea multă, vom urina apa în exces, iar dacă bem prea puţină, ni de va face sete. 
Să spui că ar trebui să bei mai multă apă decât îşi cere corpul este ca şi cum ai spune că trebuie să respiri mai des decât ar fi necesar, susţine dr. Chris van Tulleken explicând că, la fel ca în orice altă situaţie similară, moderaţia este cheia. 

👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

Sursa: BBC

     


            ANANASUL 

Ananasul este nu numai un desert delicios ci si un fruct sanatos care te poate ajuta in diferite afectiuni sau in lupta cu kilogramele in exces.
Beneficiile ananasului:

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆

contine bromelina, pectine, polizaharide, vitamina c, triptofan, serotonina, minerale si vitamine, fibre; datorita bromelinei, fructul de ananas este foarte util in asigurarea unei bune functionari a tractului gastro-intestinal, sucul de ananas putand chiar inlocui sucul gastric; 

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆

bromelina ajuta in procesul de ardere a grasimilor, aceasta fiind vinovata si pentru desfacerea proteinelor;

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆

are calorii negative, adica se consuma mai multa energie pentru digestia ananasului decat continutul lui in calorii;

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆

sucul proaspat de ananas are si efecte antiinflamatoare;

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆

anticancerigen, vermifug;

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆

tulpina de ananas are virtuti medicinale, continand o enzima ce blocheaza cresterea nivelului de insulina in sange si transformarea zaharidelor in glucide;

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆

contine glutamina, un aminoacid neesential, cea mai mare parte a lui fiind stocata in muschi, dar se gaseste si in creier, plamani, sange si ficat foarte utila in refacerea de dupa antrenament;

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆

 foarte bun pentru combaterea celulitei dar si in tratarea depresiilor si imbunatatirea memoriei si a capacitatii de concentrare (datorita continutului de serotonina si triptofan);

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆

 intareste oasele, datorita continutului mare de mangan, mineral esential in formarea oaselor si a tesuturilor conjunctive;

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆

antiiflamator, efect revigorant, purgativ, detoxifiant, antidepresiv

 Cauti alimente care slabesc? Alege ananasul

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆

Ananasul are indice glicemic mediu (45), nu este recomandat „abuzul” de ananas daca vrei sa slabesti. Sfatul meu este sa il consumati crud, cu putina menta sau alaturi de iaurt si fulgi de ovaz dimineata.

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆

Nuca de cocos (cocos nucifera) este renumita pentru aroma sa deosebita, apetisanta, iar “fulgii” de nuca de cocos sunt nelipsiti in retetele unor prajituri. Dar stiati cate beneficii pentru sanatate ne poate aduce consumul nucilor de cocos?
⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜

Ce contine nuca de cocos?
Copacul este supranuit “Copacul Vietii” – fructele sale avand efecte tamaduitoare de necrezut.
Nuca de cocos este bogata in:
fibre alimentare;

vitamine, in special vitamine din complexul B, acestea avand rol de a combate anemia, de a stimula maduva osoasa hematogena sa produca celule ale sangelui, ajuta la refacerea structurilor nervoase si la sporirea longevitatii neuronilor, au rol in mentinerea sanatatii sistemului nervos, previn anemia pernicioasa etc. De asemenea nuca de cocos contine toata gama de vitamine liposolubile, dar si cateva din vitaminele hidrosolubile;

nuca de cocos contine minerale precum magneziu, calciu, zinc, sodiu, potasiu etc.;

acid lauric – o substanta activa care a fost gasita si in laptele de mama si este cunoscuta pentru efectele sale antibacteriene si de stimulare a sistemului imunitar;

antioxidanti care previn stresul oxidativ si scad riscul de cancer;

uleiuri de cea mai buna calitate, grasimi “bune” si acizi grasi esentiali. Uleiul de nuca de cocos este cunoscut in medicina naturista ca panaceu universal;

nuca de cocos contine substante active cu rol foarte puternic asupra organismului uman. Sunt studii care atesta beneficiile consumului de nuca de cocos si extracte din aceasta la bolnavii HIV/SIDA etc.

glucide de buna calitate, cu absorbtie lenta, care protejeaza functia de secretie a insulinei de catre pancreasul endocrin;

⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜

8 Beneficii ale consumului de nuca de cocos

Nuca de cocos este buna in dieta
Daca doriti sa va mentineti silueta sau sa eliminati surplusul de kilograme este indicat sa alegeti o dieta adecvata care va permite si consumul de fructe si legume crude.
Nuca de cocos poate fi considerata un “aliat” de nadejde in curele de slabire. Aceasta contine substante care mobilizeaza moleculele grase din adipocite (celul grase) si ard depozitele adipoase.

⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜

Nuca de cocos stimuleaza memoria si dezvoltarea nervoasa
Prin continutul de molecule grase de buna calitate si vitamine din complexul B consumul de nuca de cocos este indicat pentru copiii aflati in dezvoltare si pentru persoanele suspuse stresului intelectual.
Nuca de cocos stimuleaza memoria si atentia, contribuind atat la inbunatatirea sistemului nervos central, cat si a sistemului nervos periferic. Astfel persoanele cu parestezii, care acuza amortirea unor parti ale corpului pot consuma nuca de cocos pentru ameliorarea simptomelor de acest gen.

⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜

Nuca de cocos stimuleaza sistemul imunitar
Prin continutul de antioxidanti si substante care stimuleaza activitatea maduvei osoase hematogene nuca de cocos ajuta la mentinerea activitatii sistemului imunitar.

⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜

Aroma de cocos stimuleaza libidoul
Pentru persoanele care prezinta tulburari ale dorintei sexuale din diverse cauze sau pe fond de stres consumul de nuca de cocos poate reprezinta un bun remediu natural. Nuca de cocos stimuleaza libidoul si creste fertilitatea.

⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜

Proprietatile laptelui de nuca de cocos
Laptele de nuca de cocos este steril si contine substante active cu o mare putere de vindecare asupra organismului uman. Laptele de nuca de cocos este foarte bogat in albumina de exemplu, aceasta stimuland functiile ficatului si regenerarea celulelor hepatice. Este astfel indicat celor cu suferinte hepatice.
De asemenea laptele de nuca de cocos contine substante cu puternice prorpietati antioxidante si imunostimulatoare, prevenind bolile si avand totodata actiune anticancerigena si de scadere a stresului oxidativ.
Tot laptele de nuca de cocos este cunoscut pentru efectele sale benefice asupra bolilor de rinichi, in special in litiaza si microlitiaza renala (pietre la rinichi sau nisip).

⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜

Nuca de cocos previne bolile de inima
Prin continutul de molecule grase de buna calitate si prin proprietatile de scadere a stresului oxidativ nuca de cocos reduce colesterolul din sange si scade radicalii liberi.
Astfel consumul de nuca de cocos ajuta la prevenire bolilor cardiovasculare, a colesterolemiei si a tensiunii arteriale mari (hipertensiune arteriala).

⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜

Nuca de cocos previne imbatranirea
Prin continutul ridicat de substante cu proprietati antioxidante, dar si prin minerale si vitamine, consumul de nuca de cocos previne imbatranirea prematura a celulelor, sporind astfel longevitatea organismului.

⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜

Nuca de cocos – previne constipatia
Avand un continut ridicat in fibre si grasimi “bune” nuca de cocos stimuleaza digestia, previne arsurile la stomac si combate constipatia, stimuland totodata miscarile intestinale astfel incat resturile alimentare sa nu stagneze exagerat. Prin stimularea miscarilor intestinale (peristaltismul intestinal) nuca de cocos contribuie si la detoxifierea colonului, ajutand la eliminarea toxinelor acumulate.

~CEAIUL BANCHA~

 Ceaiul Bancha este o varietate japoneză a ceaiului verde și este folosit încă din vechime ca un remediu natural contra diferitelor afecțiuni. În prezent, numeroase studii medicale au demonstrat că proprietățile antioxidante ale ceaiului Bancha pot preveni cancerul.

 Acest tip de ceai verde este obținut din același tip de arbust din care provine și ceaiul Sencha, cu deosebirea că frunzele sunt culese mai târziu, predominant toamna. În Japonia există 22 de categorii diferite de ceai Bancha. Frunzele de ceai Bancha au o nuanță verde mai palid, culoarea infuziei este ușor gălbuie, iar gustul este specific, cu note de ierburi uscate.

 Pentru prepararea ceaiului Bancha, se folosește o linguriţă de plantă de ceai Bancha pentru o cantitate de 200 ml de apă. Temperatura ideală a apei este de 70-75 de grade Celsius, iar timpul de infuzare recomandat este de 1-2 minute, ceaiul Bancha putând fi reinfuzat.

Puterea antioxidantă a ceaiului Bancha contra diferitelor tipuri de cancer

 Acțiunea antioxidantă indiscutabilă a ceaiului verde a determinat oncologii din întreaga lume să cerceteze posibilitatea ca ceaiul verde să protejeze împotriva îmbolnăvirii de cancer.

 Beneficiile sănătoase a ceaiului Bancha provin din conținutul său bogat în polifenoli care are puternice efecte antioxidante. Acești polifenoli sunt capabili să reducă daunele provocate la nivel celular de către radicalii liberi în corp, prin stimularea oxidării și având ca efecte îmbătrânirea prematură și chiar apariția cancerului.

 În orient, ceaiul Bancha este consumat simplu sau cu adaos de ghimbir sau de prune Umeboshi, o combinație 100% medicinală, deoarece toate cele trei componente sunt foarte eficiente pentru menținerea unei sănătăți optime.

 Ceaiul Bancha poate încetini dezvoltarea anumitor tipuri de cancer atunci când boala a apărut deja sau oferă protecție la nivel preventiv contra acesteia, conform Centrului Național de Medicină Complementară și Alternativă (EE.UU). Experții de la Institutul Național de Sănătate (NIH) din Japonia au evidențiat efectele pozitive pe care le are consumul de ceai Bancha pentru prevenirea cancerului de esofag, de pancreas, de vezică urinară și de ovare. De exemplu, în cazul femeilor s-a demonstrat deja că acest tip de ceai poate reduce riscul de cancer ovarian cu aproximativ 46%, dacă se consumă 2 sau 3 căni de ceai zilnic.

Alte proprietăți ale ceaiului Bancha
 Ceaiul Bancha mai este apreciat și datorită faptului că îmbunătățește focalizarea mentală sau starea de vigilență, deoarece conține cafeină, chiar dacă într-o cantitate mai mică decât ceaiul negru, care se obține din aceeași plantă (Camellia sinensis).

 Un alt beneficiu pe care îl oferă consumul de ceai Bancha este acela că reduce apariția infecțiilor orale comune, inclusiv a afecțiunii periodontale și a cariilor, conform unui studiu publicat în Buletinul de Științe pentru Alimentație și Tehnologie. În toate tipurile de ceai verde se găsesc catechine și în particular cea cunoscută sub denumirea de epigalocatechina galata (EGCG), care pare să fie responsabilă de această acțiune antimicrobiană naturală. Catechinele din ceaiul verde, pe lângă faptul că ajută la reducerea riscurilor de cancer, au proprietăți benefice și pentru alte tipuri de boli, precum bolile cardiovasculare, scad nivelele de colesterol rău LDL și, precum toți antioxidanții, ajută la menținerea tinereții organismului. Dr. Lester, de exemplu, din Statele Unite, în unul din experimentele sale a demonstrat că catechinele au fost de 100 de ori mai eficiente decât vitamina C și de 25 de ori decât vitamina E.

 Specialiștii au arătat că consumul de 2 căni de ceai verde Bancha zilnic poate fi foarte eficient pentru reducerea riscului apariției bolii Parkinson, menținerea unei tensiuni arteriale echilibrate, reducerea nivelelor de colesterol rău din sânge și reducerea creșterii celulelor anormale în colul uterin datorită infecției cu virusul “papiloma”. Cercetătorii continuă și în prezent să aprofundeze prin studii științifice toate beneficiile excepționale ale ceaiului verde Bancha pentru prevenirea și tratarea cancerului.

Reteta Cu Sos -Sau Fãrã:    CIULINUL- LAPTELUI( ARMURARIU ) IN SOS DE ROȘII  Mărăcini, ciulini, brusturiAstăzi ni se pare suprinzător, însă un număr considerabil de specii de mărăcini comestibili au făcut parte din bucătăria populară, începând cu populațiile străvechi neolitice și continuând în mediile rurale, cu precădere în perioadele de secetă sau atunci când culturile le erau prădate. Poate că utilizarea acestor plante nu se făcea doar într-un context extrem – îmi imaginez că o dietă nu putea fi alcătuită numai din cereale și boabe uscate. Până la coacerea fructelor și legumelor prin grădini, oamenii se întorceau spre plantele din flora spontană, uneori cultivate și ele, de la care foloseau frunzele, tulpinile, rădăcinile, lăstarii, mugurii sau florile. Cu grijă, din experiența acumulată cu fiecăre generație, oamenii au ales plantele bune de cele rele, au săpat după rădăcini sau le-au căutat lăstarii și frunzele când abia răsăreau prin păduri și pe câmpuri. Iar mărăcinii sunt plante rezistente, nepretențioase, ce ating înălțimi considerabile – unele specii cresc până la 3 m – și se întâlnesc peste tot, iar dincolo de bariera lor naturală pe care o constituie spinii și marginile dințate, părțile comestibile sunt consistente – dintr-o plantă mare se adună suficiente ingrediente pentru o masă la care poate participa o familie întreagă.

ARMURARIUL
Silybum marianum. Plantă bienală din familia Asteraceae cu tulpină nespinoasă, înaltă și ramificată ce poate crește până la 1,5 m. Dezvoltă frunze mari, lobate, dințate și spinoase și flori rotunde, roz-violet de 3-4 cm, alcătuite din multe florete tubulare și bractee țepoase. Arealul de răspândire al armurariului este Europa meridională, Orientul Apropiat și nordul Africii. La noi în țară este întâlnită mai ales în regiunile sudice.
Armurariul este cunoscut și ca ciulinul-laptelui, sau ciulinul-Mariei. De secole, dacă nu milenii, armurariul a fost folosit ca plantă medicinală în remediile legate de afecțiunile ficatului, ale splinei, pentru ameliorarea durerilor menstruale, pentru stimularea eliminării pietrelor biliare și pentru protecția ficatului în cazul otrăvirii cu ciuperci. Componentul cel mai faimos al Armurariului este silimarina, un tip de flavonoidă găsit în coaja semințelor care are proprietăți regenerative și hepatoprotectoare.
Dar, dincolo de calitățile sale medicinale, armurariul a fost de multe ori cules pentru alimentație, mai ales în perioadele de secetă, când culturile erau afectate. Pe la sfârșitul Evului Mediu, planta a devenit populară de-a lungul Europei și aproape toate părțile ei erau consumate într-un fel sau altul.
*Rădăcinile pot fi mâncate crude în salate, sotate cu unt, sau chiar coapte.

*Lăstarii tineri, culeși primăvara, se gătesc asemeni sparanghelului.

*Bracteele, receptaculul plantei mature, se pot consuma la fel ca anghinarea.

*Tulpina, cojită, se lasă în apă peste noapte pentru îndepărtarea amărelii, apoi se folosește în fierturi ca orice legumă.

*Frunzele se curăță de părțile țepoase și se consumă crude, în salate, sandwichuri, ca foaie (wrap) în care puteți rula humus, carne și legume sau gătite în moduri similare spanacului.

*Semințele se prăjesc, apoi, măcinate, se folosesc pentru prepararea unei băuturi energizante asemănătoare cafelei sau la diferite preparate.

 REȚETA – PREPARARE: 

*************************

Curătati tulpina, puneți la fiert cu sucul de la o lămâie , așa își va menține culoarea si va îndepărta gustul amar (foto 1 , 2 , 3) pentru 30 de minute . Între timp încălziți in ulei de măsline doi căței de usturoi striviți pentru 30 sec. , adăugați o conserva de roșii mare si lăsați la foc pentru 5 minute . Sărați si piperați.


Scurgeți apa de fiert si treceti prin făina tulpinile după care , intr-o tigaie antiaderenta prăjiți pentru cateva minute. 

Cand sunt gata adăugați la sosul de roșii . Lăsați sa fiarbă inca 10 minute si … 

Bon Appetit🌶…